Kuulumisia Punkalaitumen seurakunnasta ja vähän muualtakin

Uutiset ovat hyvä mahdollisuus seurakunnan työntekijöille kertoa enemmän tärkeistä ja kiinnostavista aiheista. Teksteissä tartutaan niin tuleviin tapahtumiin kuin Suomessa tai maailmalla puhututtaviin aiheisiin. Mikäli mielessäsi on aihe, josta haluaisit lukea enemmän, vinkkaa siitä tiedotusvastaavana toimivalle Sannalle osoitteeseen sanna.lahdeniemi@evl.fi.

Ehdokaslistojen esittelyä: Keskustan ehdokaslista

24.10.2018 18.00

Minun kirkkoni -seurakuntavaalien logo

Listan ehdokkaina ovat eläkeläinen Raili Granni, sähköasentaja, Kirkon nuorisotyönohjaaja Mikko Huuskonen, lähihoitaja Tuula Jussila, lehtori Jari Kantonen, linja-autonkuljettaja Timo Karunen, tehdasmittaaja Riikka Keskinen, talonmies, maanviljelijä Simo Keto, sähköasentaja Kari Lehtinen (kuvaton), opiskelija Linda Lähdeniemi, johtaja Seija Mahlamäki-Kultanen, emäntä Satu Rannikko, eläkeläinen Matti Seppä, agrologi, ammattiopettaja Juhani Törmä. Ryhmän nimenä on Keskustan ehdokaslista.

Ryhmän mukaan kirkko ja seurakunta vahvistavat yhteisöllisyyttä ja tukevat paikkakunnan asukkaita maaseudun moninaisessa muutoksessa. Hengellisen yhteisönkin palvelut täydentävät julkisia palveluita sekä kolmannen sektorin toimintaa. Toiminta on tuttua ja turvallista, mutta viime vuosina uuttakin on seurakunnan tapahtumiin tullut.

Kirkon tulee tukea heikompia, olla hyväksyvä, auttava, kannustava ja anteeksiantava. Ryhmän toiveitten mukainen seurakunta lähestyy seurakuntalaisia siellä, missä seurakuntalaiset ovat ja tarjoaa palveluitaan monille erilaisille jäsenilleen. Asiat pitää kuitenkin resurssien vaatiessa osata priorisoida. Esimerkiksi ikäihmisten yksinäisyys on iso ongelma ja seurakunta voi olla osaltaan auttamassa ja tuomassa turvaa.

Seurakunnan tulee tarjota toimintaa kaiken ikäisille jäsenilleen. Kun lapsille on mielekästä toimintaa, tulevat vanhemmatkin mukaan. Uusi ja kokeilevakin toiminta on tervetullutta. Sana itsenäisyys kuulostaa ryhmän mukaan tunnetasolla hyvältä ja tuo mieleen Punkalaitumen seurakunnan historian huippuhetket. Seurakunnan toimivuus on kuitenkin heidän mukaansa tärkeintä. Kuten myös hyvä palvelu sekä paikallisten ihmisten mahdollisuus päätöksentekoon. Itsenäisyys voi tuoda myös riskejä ja liiallista haavoittuvuutta, kohtuuttomia paineita muutamille avainhenkilöille.

Seurakunnan kiinteistöt ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita, mutta toisaalta kiinteistömassa on kallis ylläpitää. Hoitokulut kalliita. Ryhmäläisten mukaan seurakunnan Pappila, kirkko ja seurakuntatalo ovat vahva osa seurakuntaa, eikä niistä saa luopua. Leirimajan vuokrausta voisi yrittää aktiivisella markkinoinnilla. Vapaaehtoisuutta ryhmässä kuvaillaan osana ihmisenä olemista. Se on äärettömän tärkeä osa seurakuntaelämää ja antaa myös vapaaehtoiselle paljon. Vapaaehtoistoiminnan ohjaaminen vaatii erityistä osaamista. Talkoisiin osallistuminen ei saa kuitenkaan olla rasite. Kun vapaaehtoisia on paljon, on levollekin aikaa. Taloudellisesti ei saisi rasittaa vapaaehtoista. Vapaaehtoisuus on yhteisen hyvän eteen tehtyä työtä, joka parhaimmillaan vahvistaa yhteistöllisyyttä ja seurakuntaa.

Ryhmän mielestä seurakunnan tärkein tehtävä on kristillisen arvopohjan rakentaminen modernissa yhteiskunnassa sekä kirkon perustehtävien hoitaminen, uskon julistaminen. Luonnon merkitys ja ekologisuus tulisi näkyä esimerkiksi viestinnässä ja eri ryhmissä jo lasten kerhojen toimintatavoissa. Kunnan ja seurakunnan yhteistyötä ryhmäläiset pitävät sekä hyvin toimivana että erittäin tärkeänä. Yhteistyö yrittäjien ja yhdistysten kanssa onnistuu hyvin erilaisissa tapahtumissa, mahdollisesti voisi miettiä tilojen edullisempaa vuokraa silloin, kun seurakunta yhtenä järjestäjänä.

Ryhmä haluaa viestinnällään ja omalla esimerkillä, puhumalla hyvää tuoda esiin seurakunnan ja kunnan moninaista toimintaa. Monen mielestä kunta ja seurakunta ovat hyvinkin vireitä toimijoita, niitä tulisi vaan nostaa paremmin esiin. Ryhmän mukaan seurakunta voisi jatkossa hallinnoida esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisyyn liittyvää hanketta. Luottamushenkilön roolia he pitävät seurakunnassa tärkeänä. Nämä kun tukevat toimivaa johtoa. Niin ikään viestijänä ulospäin he tekevät seurakuntaa näkyväksi. Vahvoja ja yhteistyökykyisiä luottamushenkilöitä tarvitaan.

Tekstin on kirjoitanut Tule kotiin -hankkeen hankevetäjä
Hanna-Mari Kamppikoski 19.10.2018.