Kuulumisia Punkalaitumen seurakunnasta ja vähän muualtakin

Uutiset ovat hyvä mahdollisuus seurakunnan työntekijöille kertoa enemmän tärkeistä ja kiinnostavista aiheista. Teksteissä tartutaan niin tuleviin tapahtumiin kuin Suomessa tai maailmalla puhututtaviin aiheisiin. Mikäli mielessäsi on aihe, josta haluaisit lukea enemmän, vinkkaa siitä osoitteeseen sari.makinen@evl.fi.

TERVEISIÄ SEURAKUNNASTA

25.3.2021 08.26

Kirkkovuoden suurin juhla, pääsiäinen, lähestyy ja se näkyy monella tavoin kotiseurakuntamme elämässä. Tänä vuonna emme pysty viettämään sitä aivan totuttuun tapaan. Moni meille rakas tilaisuus järjestetään nyt eri tavalla ja rajoitukset huomioon ottaen. Seurakuntamestarimme Juha Härmä pohtii asiaa näin: ”Tuleva pääsiäinen, kuten edellinenkin, eletään enemmän tai vähemmän poikkeuksellisissa oloissa. Määräykset ja rajoitukset estävät kirkossakin normaalit kokoontumiset ja niinpä pääsiäisajan tilaisuudet pääosin striimataan kotona katsottaviksi. Erillisiin ehtoollishetkiin voi etukäteen ilmoittautumalla osallistua muutama ihminen kerrallaan. Varsinkin kiirastorstaina tämä on iso muutos normaaliin, se kun on ollut varsin väkirikas tilaisuus. Pääsiäinen kuitenkin tulee ajallaan, liturgiset värit vaihtuvat violetin kautta pitkäperjantain mustaan ja edelleen pääsiäisen valkoiseen. Samoin pitkäperjantain viisi punaista ruusua vaihtuvat ajallaan keltaisiin pääsiäisliljoihin. Pandemia ei tätä perinnettä muuta.”

Seurakunnan toiminta on paljolti siirtynyt nettiin. Kirkollisista löytyvät pääsiäisen hartaudet ja jumalanpalvelukset, joita voi seurata kotoa käsin. Jumalanpalveluksiin meillä on ollut ilo saada mukaan kaksi papeiksi vihittävää henkilöä. Reetta Väisänen ja Niilo Rantala antavat saarnanäytteensä Punkalaitumen kirkossa palmusunnuntaina ja pitkäperjantaina.

Musiikki on aina ollut vahvasti osa pääsiäisen viettoa ja tänäkin vuonna tarjoamme siihen mahdollisuuden. Oman kanttorimme, Sari Mäkisen, Minä seison tieni päässä nyt –Hiljaisen viikon lauluja –konserttitallenne sekä tenori Juho Punkerin ja Suomalaisen barokkiorkesterin Kohti valoa –pääsiäiskonserttitallenne lähetetään jokaisen iloksi netin välityksellä. ”Musiikki elää myös pääsiäisen tapahtumien mukaan ”, sanoo kanttori Sari Mäkinen ja jatkaa: ”Hiljaisen viikon Ahti-hetkien Taize-sävelmistä kiirastorstain Lacrymosaan, jota seuraa pitkäperjantain ihmisäänellä kerrottu ristintie. Pääsiäisaamuna urutkin laulavat täysillä äänikerroilla virttä 84, Nyt se suuri päivä koitti!”

Maskottimme Lempi Pupusen pääsiäisen viettoa voi seurata Lempi Pupusen omilta sekä seurakunnan Facebook-sivulta. Lapsille ja lapsiperheille on luvassa pääsiäisrastitehtäviä seurakuntatalon läheisyydessä Palmusunnuntaista eteenpäin. Seurakuntatalon ikkunoilta löytyy pääsiäishartaus, jossa sanoin ja taidekuvin käydään läpi pääsiäisen tapahtumat. Kuvakertomus sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Tämä on osa Pääsiäisikkunahaastetta, jossa haastamme kaikkia tekemään omalle ikkunalleen pääsiäisasetelman. Pääsiäinen näkyy myös seimikatoksen kuvaelmassa. Kiirastorstaista eteenpäin pääsiäisen sanoman äärelle voi pysähtyä kävelylenkillä riippusillan ympäristössä. Vs. kirkkoherramme Leena Sorsan valmistamat mietiskelytekstit löytyvät polun varrelta.

Seurakuntapastorillamme Petri Paasikalliolla tuleva pääsiäinen on erityinen. Hän kertoo siitä seuraavasti: ”Pääsiäinen on kirkkovuoden suurin juhla. Pääsiäisjakso sisältää Jeesuksen elämän viimeiset vaiheet ja ylösnousemuksen. Muistan, kuinka kansakoulun uskontotunnit olivat pääsiäisen alla erityisen kiehtovia, jopa jännittäviä. Opettaja opetti meille pääsiäisen eri kirkkopyhiä ja kertoi niihin liittyviä raamatunkertomuksia. Kertomuksia kuvittivat upeat, isot taulut. Nämä kuvat ja niiden kertomukset palaavat kauniina muistoina mieleeni joka pääsiäinen. Tulossa on kolmas pääsiäinen, kun saan työskennellä Punkalaitumen seurakunnassa. Tänä pääsiäisenä toimin ensimmäistä kertaa pappina, joten tästä juhlasta tulee minulle uudenlainen, hieno pääsiäiskokemus.

Muistuttakoon tuleva pääsiäinen meitä kaikkia siitä, että lopulta valo voittaa pimeän. Pääsiäisen iloa juhlistaa myös pääsiäisyönä valaistu kotikirkkomme: Pääsiäisaamuna riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut! Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset. Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet. Hän on voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Ylösnousemus vahvistaa, että Jeesus on Jumalan Poika.

toimittanut Leena Tasanen