Kuulumisia Punkalaitumen seurakunnasta ja vähän muualtakin

Uutiset ovat hyvä mahdollisuus seurakunnan työntekijöille kertoa enemmän tärkeistä ja kiinnostavista aiheista. Teksteissä tartutaan niin tuleviin tapahtumiin kuin Suomessa tai maailmalla puhututtaviin aiheisiin. Mikäli mielessäsi on aihe, josta haluaisit lukea enemmän, vinkkaa siitä tiedotusvastaavana toimivalle Sannalle osoitteeseen sanna.lahdeniemi@evl.fi.

Kellojen juhlapäivää vietetään sunnuntaina 7.10.2018

1.10.2018 10.16

Sakastin kaappikello Sakastin kaappikello

Kellojen juhlapäivä alkaa Kellomessulla, jossa kellot ovat mukana monenkin eri teeman kautta. Messun päätteeksi on kellojen esittely ja kaappikelloa voi käydä kurkkaamassa sakastissa. Kellotapuliin ei kuitenkaan voi turvallisuussyistä mennä, mutta pääeteisessä olevaa kelloa kannattaa tarkastella.

Päivän aikana soitetaan eri kellosoitot aina saattokelloista juhlasoittoon. Soitot alkavat jo lauantai-illalla (kuten normaalistikin) ehtookellojen soidessa kello 18. Ehtookellot ilmoittavat pyhän alkavan.

Alla kellojen soittoaikataulua:

La 6.10 klo 18 ehtookellot (soittavat pyhän alkaneeksi)

Su 7.10

klo 9 huomenkellot, ensimmäinen kutsu jumalanpalvelukseen

klo 9.40 papinkellot

klo 9.55 yhteensoitto, jumalanpalvelus alkaa

messun loputtua päätössoitto

klo 14 sanomakellot, nuori nainen

Sanomakellot (sielunkellot, sielunsoitto) soitetaan jonakin arkipäivänä kuoleman jälkeen. Soitolla tiedotetaan seurakunnalle sen jäsenen kuolemasta. Samalla kehotetaan seurakuntalaisia rukoukseen ja muistutetaan heitä omasta kuolevaisuudestaan.

klo 16 sanomakellot, vanha mies

klo 17.50-18 juhlasoitto

”Mitä soivat kirkonkellot? – kellomusiikkia konserttikanteleilla” klo 18 kirkossa

Juhlapäivä jatkuu illalla musiikin merkeissä, kun Marja Nevankallio (ent. Turu)  ja Makiko Oba saapuvat konsertoimaan kirkkoomme.

Marja on kanteletaiteilija, pianon- ja kanteleensoitonopettaja ja kamarimuusikko. Hän valmistui vuonna 2006 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta. Siellä hän opiskeli pääaineenaan konserttikantele Ritva Koistisen, Katja Pitkäsen ja Timo Väänäsen johdolla. Marja konsertoi ja esiintyy sekä sooloartistina että erilaisissa kokoonpanoissa (mm. Midnight Melody ja Duo Ni) eri puolilla Suomea sekä antaa soitonopetusta kanteleen- ja pianonsoittajille Tampereen Musiikkiakatemiassa, Sastamalan musiikkiopistossa sekä yksityisesti Moon Music -toiminimellä Tampereen ja Helsingin seudulla.

Makiko Oba on Japanista kotoisin oleva kanteleensoittaja. Hän valmistuu pian Tampereen Musiikkiakatemiasta pääaineenaan konserttikantele ja opiskelee tällä hetkellä Ritva Koistisen johdolla Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Makiko esiintyy sekä solistina että erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa Suomessa ja Japanissa.

Duo Ni (Makiko Oba ja Marja Nevankallio, konserttikanteleet) on suomalais-japanilainen kanteleduo. Yhtye on konsertoinut aktiivisesti jo useiden vuosien ajan eri puolilla Suomea ja esiintyy erilaisissa tapahtumissa ja konserteissa. Duo Ni soittaa pääasiassa uudempaa kanteleelle sävellettyä ja sovitettua taidemusiikkia, mutta konserteissa kuullaan myös omia sävellyksiä sekä suomalaista ja japanilaista perinnemusiikkia.

Konsertin ohjelmassa on mm. eri kirkonkellojen soittoäänien perusteella sävellettyjä teoksia. Tunnetuin lienee Konevitsan kirkonkellot. Ohjelmassa on myös mm. Kallion kirkon kellosävelmä. Kallion Kirkon graniittitornissa on seitsemän saksalaista pronssista kelloa. Päivittäin kello 12 ja 18 neljällä niistä soitetaan Jean Sibeliuksen varta vasten säveltämää koraalisävelmää (op. 65b).