Kuulumisia Punkalaitumen seurakunnasta ja vähän muualtakin

Uutiset ovat hyvä mahdollisuus seurakunnan työntekijöille kertoa enemmän tärkeistä ja kiinnostavista aiheista. Teksteissä tartutaan niin tuleviin tapahtumiin kuin Suomessa tai maailmalla puhututtaviin aiheisiin. Mikäli mielessäsi on aihe, josta haluaisit lukea enemmän, vinkkaa siitä tiedotusvastaavana toimivalle Sannalle osoitteeseen sanna.lahdeniemi@evl.fi.

Kirkonkellot soivat ilosta ja surusta

27.6.2017 08.37

Punkalaitumen kirkko

Punkalaitumen kirkon kellotapulissa on kaksi kelloa, isompi vuodelta 1818 ja pienempi vuodelta 1992. Pienempi kello jouduttiin uusimaan 90-luvulla, koska sitä edeltäneeseen kelloon tuli pore kellon seinämään ja siksi sointi ei ollut enää puhdas. Tämä kello vuodelta 1786 on esillä kirkon pääeteisessä vanhoista jykevistä lattialankuista tehdyssä telineessä.

Kelloja soitetaan useissa eri tilanteissa ja tilaisuuksissa niin iloon kuin suruunkin. Kellot toimivat sähkömoottorin voimin ja molemmille kelloille on oma moottorinsa. Niistä lähtee vaijeri kellon kieleen ja käskyn saatuaan se tempaisee kieltä kohti kelloa. Kelloihin voidaan ohjelmoida halutunlaiset ja -mittaiset soitot. Vakiosoitot onkin ohjelmoitu niin että ne soivat viikoittain ajallaan. Lauantai-iltana klo 18 soi n. 15 min ehtookellot. Sunnuntaiaamuna huomenkellot soivat klo 9 ja kolme minuuttia kestävät papinkellot soivat klo 9.50. Viittä vaille kymmenestä kymmeneen soitetaan yhteensoitto. Loppusoitto voidaan käynnistää sakastista näytöltä oikealla hetkellä. Ohjelmoituja aikoja voidaan tarpeen mukaan muuttaa, jos esim. jumalanpalvelus toimitetaan muulloin kuin kymmeneltä. Nopeatempoisempi juhlasoitto soitetaan puoliltaöin uudenvuodenyönä tai esim. konfirmaation päätteeksi ja heinäkuun alusta myös vihkimisen päätteeksi hääparin lähtiessä kirkosta.

Sanomakelloja soitetaan yleensä vainajaa tuotaessa. Ne ovat kestoltaan 10min. Naisen ja miehen sanomakellot eroavat soitoltaan jonkin verran. Kellot soivat kolmen lyönnin sarjoissa, joiden välissä on viiden sekunnin tauko. Naisella sarja alkaa kahdella pikkukellon lyönnillä jonka jälkeen lyö iso kello, sitten tauko ja uusi sarja 10 min ajan. Miehellä vastaavasti soitto alkaa kahdella ison kellon lyönnillä, jonka jälkeen lyö pikkukello, sitten tauko. Näin taas 10 min. Nuoremmalle, alle 50 -vuotiaalle soittosarja on näistä vielä hieman erilainen. Vainajan ikää ei siis voi sanomakelloista laskea.

Saattokelloja soitetaan kannettaessa vainajaa hautaan. Soitto alkaa kirkosta lähdettäessä ja päättyy kun arkku on saatu laskettua. Mukana kuljetettava kaukosäädin helpottaa soiton päättämistä haudalla. Näissäkin rytmiltään rauhallisissa kelloissa naiselle soitetaan enemmän pikkukelloa ja miehelle isoa.

Isomman kellon sointi on matalampi ja pienemmän kirkkaampi. Johtuneeko tästä, että naiselle soitetaan enemmän tuota heleämpiäänistä kelloa kuin miehelle.

Kirkonkelloja voidaan siis soittaa monin eri tavoin tilaisuuden tai tapahtuman mukaisesti. Ne sekä juhlistavat että pysäyttävät muistelemaan meille tärkeitä ihmisiä.

Kirkonkellot soivat maanantaina 3.7. kello 19 alkavassa Kellojen ehtoossa, jossa kierretään tutustumassa hautausmaan muistomerkkeihin ja kuunnellaan kellojen erilaisia soittotapoja. Opastajina illassa ovat Hilkka Välläri, Juha Aro ja Anni Uusi-Kuitti, kellojen soitosta huolehtii tietenkin suntiomme Juha Härmä.