Kuulumisia Punkalaitumen seurakunnasta ja vähän muualtakin

Uutiset ovat hyvä mahdollisuus seurakunnan työntekijöille kertoa enemmän tärkeistä ja kiinnostavista aiheista. Teksteissä tartutaan niin tuleviin tapahtumiin kuin Suomessa tai maailmalla puhututtaviin aiheisiin. Mikäli mielessäsi on aihe, josta haluaisit lukea enemmän, vinkkaa siitä tiedotusvastaavana toimivalle Sannalle osoitteeseen sanna.lahdeniemi@evl.fi.

Diakoniatyö on lähimmäisen kohtaamista

17.3.2017 09.19

Diakonissa Jaana Pyykkö tekee vahvalla otteella työtä ikäihmisten parissa. Vanhustyö on hänen mukaansa muuttunut vuosien saatossa ja tänä päivänä kotona asuu yhä huonokuntoisempia vanhuksia. Myös yksinäisyydentunne on lisääntynyt, sillä kaikilla ei joko ole lapsia tai lapset asuvat hyvin kaukanakin. Kotikäyntityö on jatkuvaa ja asiakkaan kohtaaminen rauhassa on tärkeää.

Kotikäyntien ja ruoka-avustusten jakamisen lisäksi Jaana suunnittelee ja toteuttaa erilaisia kerhoja sekä tapahtumia, jotka ovat tärkeitä ihmisille. Kerran kuussa järjestettävästä Arkilounaasta on tullut suosittu kohtaamispaikka, jossa saa lämpimän aterian muutamalla eurolla. "Vapaaehtoisia kaivataan lisää niin Arkilounaiden valmisteluapuun kuin muuhunkin työhön", Jaana vinkkaa ja jatkaa: "Seurakuntalaiset voisivat käväistä naapurustossa useammin katsomassa. Hetken rupattelu, postin vieminen, lumenluonti, nurmikonleikkuu - ne ovat pieniä, mutta tärkeitä asioita, joita me voimme tehdä toisen avuksi. Kaikki me vanhenemme ja tarvitsemme joskus apua."

Diakoniatyössä Jaanalla on työparinaan seurakuntapastorimme Minna Rahko, joka työskentelee eritoten nuorten aikuisten, lasten, perheiden ja maahanmuuttajien parissa. "Jokaisessa ihmisryhmässä ja ikäluokassa on aina ihmisiä, jotka tarvitsevat elämänsä varrella apua, tukea ja kutsua tulla yhteen muiden kanssa. Avuntarve saattaa olla hetkellinen ja siksi työ saattaa olla usein projektiluonteista: teemojen ja tapahtumien ympärillä toteutuvaa", Minna kuvailee työtänsä.

Sekä Irina että Minna toimivat muiden työalojen vastaavina pappeina sen lisäksi, että he huolehtivat jumalanpalvelusten sekä kirkollisten toimitusten järjestämisestä ja sielunhoidon mahdollisuuden tarjoamisesta. "Työviikko koostuu työtehtävien suunnittelusta, valmistelusta, palavereista ja ihmisten kohtaamisista eri tilanteissa. Työ on viikonloppupainotteista ja tilanteet, joita on huolella valmistellut viikon aikana, ovat ohi nopeasti. Sitä ei moni osaa ajatellakaan kuinka iso osa papin työviikosta kuluu valmisteluun", Minna pohtii työtehtäviään. "Sanotaan, että papin työ on rikas, rakas ja raskas", hän jatkaa.

Minnan tapaat Lounaskahvila Mokomassa maanantaina kello 14-16 ja Jaana on tiistaina Kahvila Myötätuulessa kello 14-16. Poikkeahan kahvilla ja sanalle tai parille.