Avioliittoon vihkiminen

Avioliitto solmitaan joko kirkollisella vihkimisellä tai siviilivihkimisellä. Ennen vihkimistä on aina tutkittava avioliiton esteet, jotta varmistutaan siitä, että aiotulla avioliitolla ei ole lain mukaan estettä. Tutkintaa pyydetään oman seurakunnan kirkkoherranvirastosta tai maistraatista.

Todistuksen esteiden tutkinnasta saa aikaisintaan seitsemän vuorokauden kuluttua pyynnöstä. Todistus on voimassa neljä kuukautta.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen.

Punkalaitumen seurakunnassa vihkimisestä sovitaan ja vihkipappi varataan ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Vihkiä voidaan kotona, kirkossa tai vihkiparin toivomassa paikassa. Läsnä tulee olla vähintään kaksi todistajaa.

Vihkiä voidaan myös muun kuin oman seurakunnan kirkossa. Kirkko varataan kyseisestä seurakunnasta, josta varataan myös vihkipappi.  Kanttori tulee aina seurakunnasta, jossa vihitään.

Avioliiton siunaaminen

Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata. Edellytyksenä on, että toinen aviopuolisoista kuuluu evankelis-luterilaiseen seurakuntaan. Avioliiton siunaamisen toimittaa pappi.

Lisätietoa avioliittoon vihkimisen merkityksestä, edellytyksistä, käytännön järjestelyistä, muistilistasta ja tapatiedosta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta.

Hääkuva

Yhteystiedot: